Övningar 1 till “Privat på nätet”

Den första delen av Privat på nätet handlar om hur vi hanterar lösenord. Fungerande lösenord är ett fundament is sig själv, och också för sådant som kryptering och nyckelhantering som kommer senare.

Skapa vettiga lösenord

Bra lösenord är inte ord, utan fraser/meningar. Använd http://www.passwordmeter.com för att konstruera  vettiga lösenord för det som är viktigt. Använd inte samma lösenord på mer än ett ställe. Det som inte är viktigt (dvs de flesta) kan ni lämna som de är. Skapa också ett nytt master password som  är mycket starkt och inte används till något annat.

Installera en lösenordshanterare

Det finns en uppsjö av lösenordshanterare, och om du redan använder en och är nöjd finns det ingen anledning att byta. Annars, gå till https://lastpass.com  och installera den. lastpass är gratis till datorn, vill du använda den till mobilen kostar det en slant.

När du installerar lastpass skall du använda ett starkt lösen som master password som du ju redan har skapat.

Installera ghostery

ghostery visar och kan också blockera de flesta av de trackers och cookies som används för att  rutinmässigt spåra oss på nätet.  Gå till  https://www.ghostery.com/try-us/download-browser-extension och installera tillägget. Som en del av installationen kommer en del frågor. Kryssa i så att allt blir blockerat och “alert bubble” visas. Besök sedan din favoritsajt som t ex di.se och se vad ghostery blockerar.

Vissa sajter funkar inte när ghostery gör sitt jobb. Bekanta dig med hur du kan tillfälligt stänga av den (tyvärr, det varierar beroende på vad ni använder, jag vet helt enkelt inte detaljerna på Windows och MacOS. Men svårt är det inte)

 

Det var allt för idag!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s